rozcestník

9. února 2016

All Genius All Idiot – divoká jízda chladného severu

Recenze byla prvně zveřejněna 9. února 2016 na webu Tanečních aktualit.

Příjemný vlahý večer, kdy se na opuštěném smetišti sejdou jelen, pejsek a dva medvědi, a společně rozjedou divokou travesti show… Tak by bylo možné ve zkratce představit děj představeníAll Genius All Idiot švédského souboru Svalbard. Návštěvníci multifunkčního uměleckého prostoru Jatka78 v pražských Holešovicích byli svědky světové premiéry, která nabídla zase trochu jiné pojetí nového cirkusu, než na jaké je většina českých diváků zvyklá. Častým leitmotivem novocirkusových show totiž často bývají hluboké, neřkuli existenciální myšlenky, které doplňují napětí z již tak nebezpečných akrobatických úkonů. Tvůrci tohoto večera však vsadili především na drsnou surrealistickou zábavu, překračování limitů i korektnosti.



Čtyři aktéři se na jevišti zjevují postupně. Na plošině takřka ke stropu se tyčící čínské tyče stojí postava v dlouhém kožichu a s jeleními (či možná sobími) parohy. Na zemi se válí hromada ledabyle poházených nákupních vozíků plných pytlů a dalšího haraburdí, v pozadí je zavěšen pomačkaný billboard s reklamou na jakýsi nápoj, lákající na krásy a čistotu severské přírody. Jelen si na drnkací nástroj hraje melodii a falešně si do ní zpívá. Nevšímá si, že jej začíná osahávat za ním se skrývající holohlavý muž v kožené bundě, který se při jelenově nezájmu pomalu spouští k zemi.

Pohyby drobného Santiaga Ruize Albalateho v ten moment připomínaly svou plastičností spíše přísavnou hračku plazící se po skle než živého artistu. Jelen Bena Smithe se k němu záhy přidal, svou zvířecí stylizaci doplnil „kopýtky“ – striptérskými střevíčky na vysoké platformě, které byly nápovědou pro další dění. Do dění Smith zprvu nezasahoval, na dlouhou dobu se stal zvukařem, když mixovací aparaturu objevil v jednom z nákupních vozíků. Další dva akrobaté, z lana spuštěný Tom Brand a v hromadě skrytý J. Simon Wiborn,předváděli souboj dvou medvědů. 
.
.
.

Žádné komentáře:

Okomentovat