rozcestník

28. října 2016

Ondřej Vinklát: Andersenovy pohádky toho mohou dětem hodně nabídnout.

Dvojrozhovor "S Magdalénou Matějkovou a Ondřejem Vinklátem o Malé mořské víle a jejím princi" dvou autorek se dvěma umělci vyšel na webu Tanečních aktualit. Zde malá ukázka z mnou vedené části s Ondřejem Vinklátem.

.
.
.
Předchozí balet tvůrců Jana Kodeta a režijního tandemu SKUTR Čarodějův učeň byl poměrně temný, což se dá očekávat také u Andersenem inspirované Malé mořské víly. Bude to skutečně ještě představení pro děti?

Myslím, že Malá mořská víla bude rozmanitá. Andersenovy pohádky toho mohou dětem hodně nabídnout – poučí je, mohou se bát… ale hlavně dokážou ukázat životní hodnoty. Kdo zná rukopis Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, ten asi již tuší, kam směřují. Výrazná práce s light designem, funkční a zajímavá scéna, nečekané výrazové prostředky. SKUTR nikdy nejsou o patetičnosti a velkoleposti, je to intimní a překvapující.

foto: archiv Národního divadla



U baletu není příliš časté, aby choreograf spolupracoval s režiséry. Jak na to nahlížíte?

Kromě práce s tímto týmem jsem to ještě nezažil. Líbí se mi, jak se doplňují, je to funkční celek, organismus. Hledají nápady, neochuzují se o to, naopak. Jan Kodet a SKUTR společně vytvořili libreto, pak něco Honza připraví, přizve režiséry, ti se na to podívají a poupraví, kde chtějí třeba po významu udělat něco jiného, nového. Vzniká kompromis, ale jsem přesvědčen, že vždy k lepšímu. Je také dobře, že se nechají inspirovat tanečníky. Také máme co nabídnout.
.
.
.

Žádné komentáře:

Okomentovat